Właściwości miodu

Wpływ miodu na organizm jest ogromny!

Bakteriobójcze i uodparniające właściwości miodu znane są od ponad czterech tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystać jego lecznicza moc.

Miód bardzo korzystnie wpływa na nasze serce łagodząc praktycznie wszelkie jego dolegliwości. Wspomaga układ krążenia, szczególnie zalecany jest przy nadciśnieniu. Z powodzeniem mogą spożywać miód kobiety w ciąży, które mają w tym czasie skłonności do podwyższonego ciśnienia lecz nie mogą zażywać leków.

Miód jest wprost nieoceniony w walce z chorobami o podłożu psychicznym.

miódRegularnie powinni zażywać miód cierpiący na migrenę. Poprawę można odczuć już po kilku dniach! Miód jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nerwic, wszelkich stanów depresyjnych a nawet schizofrenii. W bardzo szybkim czasie poprawia nastrój, jak gdyby ktoś założył nam różowe okulary! Dzieje się to między innymi za sprawą dobroczynnego wpływu miodu na nasz mózg. Następuje odnowa sił psychicznych, aktywizowana jest praca szarych komórek. Poprawia się pamięć, wydajniej pracuje nasz intelekt. Dowiedziono, że dzieci spożywające regularnie miód lepiej i szybciej się uczą , jak również rzadziej chorują.

Systematyczne przyjmowanie miodu likwiduje bezsenność.

Możemy śmiało powiedzieć, że miód ma właściwości tonizujące, gdyż z jednej strony uspokaja a z drugiej potrafi pobudzić osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie. Dr Jarvis twierdzi, że nie ma lepszego leku na trwałe uspokojenie, dlatego tak często zalecał go osobom znerwicowanym.

Miód neutralizuje działanie szkodliwych substancji, takich jak alkohol, kawa czy tytoń.


Rodzaje miodów i ich zastosowanie:

Każdy miód ma dobroczynne działanie na nasze ciało i ducha, jednak jest wśród różnych rodzajów miodów pewna „specjalizacja”:

gryczany: stany wyczerpania, nerwice, załamania, słaba pamięć

spadziowy: choroby dróg oddechowych, zaburzenia przemiany materii, katar, cukrzyca, astma

wielokwiatowy: alergie, katar sienny, rany

lipowy: rozdrażnienie, grypa, kaszel, zapalenie oskrzeli, bezsenność

akacjowy: nadkwasota, trudności w trawieniu, zaburzenia przewodu pokarmowego

wrzosowy: prostata, schorzenia nerek i pęcherza, drogi moczowe

rzepakowy: kłopoty z sercem, niewydolność krążenia, miażdżyca


Dawkowanie miodu
Miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając nektar z zanieczyszczonego pola.

Jeżeli ktoś woli miód płynny, powinien pamiętać, że powyżej 40C traci on właściwości lecznicze. Zalecane dawkowanie: 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

W pierwszych dniach należy uważnie obserwować swój organizm. U niektórych osób zauważono nietolerancję na miód na tle alergicznym. Jeśli wystąpią biegunki, wysypki na ciele bądźnudności należy przerwać spożywanie. Są to stosunkowo rzadkie przypadki, nie mniej jednak należy o tym pamiętać.

Najlepsze działanie miodu zauważymy pijąc każdego ranka (na czczo) pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody z miodem pozostawionej na noc. Po rozcieńczeniu z wodą, w ciągu kilku godzin nocnych właściwości miodu wzrastają 200 razy!


Miód a choroby układu nerwowego
Miód wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco, przeciwspazmatycznie, poprawia samopoczucie, nastrój. Stosuje się go w leczeniu nerwic, apatii, depresji, pobudzenia nerwowego, wyczerpania nerwowego, bezsenności, nadpobudliwości (szczególnie dzieci). W tych chorobach stosuje się duże dawki miodu.


Miód a uroda
Miód ma ogromne zastosowanie w kosmetyce. Wiele kremów, balsamów, szamponów posiada w swoim składzie miód. Jego kosmetyczne i odmładzające działanie było znane również w starożytności. Miód używany był bezpośrednio na skórę. Znane są przypadki stosowania miodu do leczenia ran, które goiły się w zaskakującym tempie niejednokrotnie nie pozostawiając blizn.

Miód zatem ma bardzo korzystny wpływ na naszą skórę, regenerując ją i odmładzając. Miód leczy wiele dolegliwości skórnych, takich jak trądzik, świerzb.

Raz lub dwa razy w tygodniu możemy robić maseczkę z miodu. Myjemy dokładnie twarz, osuszamy i nakładamy bezpośrednio na skórę cienką warstwę miodu. Zmywamy ją ciepłą wodąpo ok. 20 minutach. Nie używajmy mydła ani żelu, pozwólmy działać Matce Naturze. Już po pierwszym takim zabiegu możemy odczuć działanie regenerujące. Skóra staje się zauważalnie gładsza i jędrniejsza! Zaczynamy wyglądać młodziej.


Miód a długowieczność
Z badań przeprowadzonych na osobach długowiecznych wynika, że wiele z nich w codziennym menu posiadało miód. Wiele osób które przeżyły ponad 100 lat twierdzi, że długowieczność zawdzięcza właśnie regularnemu spożywaniu miodu.

Takiego zdania był również słynny Hipokrates. Nauka nigdy nie zanegowała takich właściwości miodu. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że oprócz właściwości leczniczych miód posiada także moc długowieczności.